Nej tak til regeringens boligtopskat

Redigeret udgave bragt i Hillerød Posten d. 8 november 2016 

Venstre-regeringen lægger i sit udspil til et nyt system for skat på boliger op til at indføre en boligtopskat. Det er vi fra konservativ side imod. For når vi nu skal lave et helt nyt system, så kan vi altså lige så godt gøre det være enkelt og gennemskueligt – og ikke mindst retfærdigt.

Helt konkret lægger Venstre op til, at man skal betale en særligt høj boligskat, hvis ens hus er mere end seks millioner værd. Fra seks millioner skal skatten stige fra 0,6 procent til 1,0 procent af ejendomsvurderingen. Det kunne de bedst stillede boligejere sikkert godt klare – og der er heller ikke vanvittigt mange af dem – men vi må også arbejde ud fra nogle principper.

Når man tjener meget eller har et dyrt hus, betaler man i forvejen meget mere i skatter, og så vil vi ikke komme efter folk og lige give dem en ekstra afstraffelse. I øvrigt giver den nye boligtopskat ifølge regeringens egne beregninger kun 150 millioner kroner i statskassen ud af de samlede boligskatter på omkring 43 milliarder. Altså kun godt 1/300 af de samlede boligskatter.

Det understreger, at det alene handler om misundelse og offentlig grådighed, og vi kunne sagtens pille den ud af regeringens udspil, uden at det ville spille nogen negativ rolle. Man skal ikke plukkes unødigt, bare fordi man har et fint hus.

Vi går ind for enkle og overskuelige skattesystemer. Folk skal hurtigt og let kunne gennemskue, hvad de skal betale i skatter. Og når vi går ind for en flad skat på arbejde, går vi selvfølgelig også ind for en flad skat på boliger. Både for retfærdighedens og for gennemskuelighedens skyld.

Men der er lagt op til hårde forhandlinger alene om den nye boligtopskat, for både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil gerne have skruet på skatteskruen, så endnu flere boligejere skal betale den nye boligtopskat. Derfor er det også for tidligt at sige, hvor det ender, men vi kæmper videre for et let og retfærdigt system.