Nej til socialt bedrageri

Det er forkasteligt at snyde sig til andres penge. Alligevel har over 60 procent af medarbejderne i jobcentre oplevet socialt bedrageri eller folk, der lyver om deres helbred, så de kan få tilkendt en offentlig ydelse. Den kultur skal vi have gjort op med.

Vi ved af erfaring, at svindel med offentlige midler især er udbredt i udsatte boligområder. Det skal vi have frem i lyset.
Vi skal have en effektiv kontrol med socialt bedrageri, der har fokus på sort arbejde og snyd med adresser. Vi skal blive bedre til at opdage de mennesker, der bedrager fællesskabet.

I Det Konservative Folkeparti mener vi, at svindel med sociale ydelser kan betragtes som tyveri. Der er tale om mennesker, der snyder sig til penge, som ellers kunne bruges på vuggestuer eller hospitaler.

Alene i 2021 har kommunerne og a-kasserne rejst krav om tilbagebetaling af omkring 4 millioner kroner alene ud fra lufthavnskontroller i Kastrup Lufthavn. Det vil sige: Personer, der er rejst på ferie, mens de har snyltet sig til skattebetalt understøttelse.
Vi har lige været med til at styrke kontrolindsatsen mod socialt bedrageri med 2,2 millioner kroner.

Men vi er ikke i mål, for vi fanger ikke alle. Og ingen skal kunne slippe afsted med at svindle sig til understøttelse.

Derfor vil vi:

  • Styrke kontrollen med socialt bedrageri på flere områder, heriblandt lufthavnskontroller, falske adresser m.m.