Meget tyder på, at der er en stigende tendens til misbrug af smertestillende receptpligtig medicin blandt unge mennesker. Nogle kommuner melder om lokale problemer med misbrug af smertestillende lægemidler blandt unge, og senest har historier i medierne afdækket, hvordan pillesalget foregår fra blandt andet kiosker.
Piller som for eksempel Tramadol og Xanax er nemme og billige at få fat i. De kommer ofte i blisterpakker, og de unge kender ofte kun lidt eller intet til pillernes farlighed og afhængighedspotentiale. Det har resulteret i flere meget alvorlige situationer med forgiftninger, og desværre også i enkelte dødsfald.
På samme vis som skoleelever i dag informeres om, at narkotika er farligt og skadeligt, skal skoleelever informeres om faren ved at eksperimentere med smertestillende medicin.
Der er diskrepans mellem Sundhedsstyrelsens opfattelse af problemets omfang med opioider, og de beretninger der fortælles fra landets misbrugscentre. Problemet med misbrug af opioider er forholdsvis ny, og derfor bør der ske en kortlægning af problemets omfang: hvor meget smugles ind i landet, hvor mange unge ender på hospitalet, og hvor stort er problemet på landets misbrugscentre?
Der vil, med regeringens nye lempelser af grænsekontrollen, alt andet lige blive foretaget færre kontroller af indrejsende over den danske grænse. Der bør på den mest hensigtsmæssige måde føres et vist niveau af stikprøvekontroller, så kriminelle ikke uhindret kan køre opioider ind over grænsen.
En person kan dømmes for legemsbeskadigelse, hvis vedkommende tilføjer nogen betydelig skade på legeme eller helbred og kan straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder eller under særligt skærpende omstændigheder med fængsel indtil 8 år.
Straffen for salg af receptpligtig smertestillende medicin til mindreårige skal fordobles og altid straffes med fængsel.
Dertil skal grænsen for, hvornår besiddelse af receptpligtig smertestillende medicin falder under ‘Lov om euforiserende stoffer’ og narkotikalovgivningen, ændres.
Derfor skal:
Det vil sige, at videresalg fremover ikke ’kun’ vil kunne straffes med bøde, men at videresalg altid straffes med fængselsdom. Derudover svarer straffen til den straf, der gives, hvis en person er i besiddelse af mere end 10 gram hash – men mindre end 10 kilo.