Lige blevet 70 år og oldefar. Nu er han på vej i Folketinget for første gang. ”Det må være rekord”, joker den erfarne kommunalpolitiker og tidligere borgmester i Allerød Erik Lund. Grundet Mette Abildgaards barsel skal Erik Lund nemlig snart på tinge for første gang i sit liv. Og han glæder sig.
”Det er Erik”, lyder en venlig stemme i telefonen, da Politisk Horisont en torsdag formiddag får fat i den tidligere Allerød-borgmester og snarlige folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti. Erik Lund er netop blevet færdig med et møde med en fotograf, som skulle tage billeder til denne artikel og partiets hjemmeside. Forberedelserne til det nye, midlertidige job er med andre ord i fuld gang:
”Nu er det ved at være snart, og så er det klart, at jeg følger ekstra meget med i, hvad der bliver sagt. Mette (Abildgaard, red.) er også rigtig god til at sende materiale, som jeg selvfølgelig læser og sætter mig ind i. Og jeg må sige, at jeg glæder mig til at komme i gang”, siger Erik Lund.
For selvom Erik Lund for nylig er blevet 70 år, hviler han ikke på laurbærrene. Han er stadig aktivt byrådsmedlem i Allerød Kommune, hvor han også er medlem af økonomiudvalget. Og nu skal han altså i Folketinget som stedfortræder for Mette Abildgaard.
Et liv nord for København
Erik Lund er opvokset i Lyngby og boede der hele sin barndom. Faren var pakhusarbejder, moren damefrisør. ”Et gedigent arbejderhjem”, kalder han det. Han startede på Lundtofte Skole i Kongens Lyngby, men flyttede til Trongårdsskolen i 5. klasse, hvorfra han tog sin realeksamen. Over 50 år senere ser han i øvrigt stadig de gamle klassekammerater fra Trongårdsskolen, som han mødes fast med en gang om året.
Da han var færdig med skolen, stod det ikke klart for ham, hvad han ville. Det eneste, han vidste, var, at han var god til tal.
”En dag så jeg så, at de søgte elever i Københavns Skattevæsen. Jeg søgte og blev ansat. Jeg kom til at sidde på Rodekontor 19 på Jagtvej, hvor jeg havde hele min elevtid”, fortæller Erik Lund.
35 år i skattevæsnet
Efter et års tjeneste som værnepligtig soldat i henholdsvis Skrydstrup og på Middelgrundsfortet, kom Erik Lund tilbage til Skattevæsnet. Og det skulle senere vise sig, at det var her, størstedelen af hans professionelle karriere skulle ligge.
Han startede i København som assistent, blev så overassistent og senere fuldmægtig. Men Erik Lund ville gerne videre op i systemet. Problemet var blot, at det var umuligt at stige i graderne uden anciennitet. Og mange havde mere anciennitet end Erik.
Derfor takkede han ja, da han blev tilbudt et job i Helsingør som kontorchef i inkassoafdelingen. Efter nogle gode år i Helsingør, vendte han så tilbage til København og blev kontorchef der – selvom det skabte røre i fagforeningen, der insisterede på, at der skulle rekrutteres internt.
Historien bag borgmesterkampen
Allerede i 1994 blev Erik Lund for første gang valgt til byrådet i Allerød. I 2008 blev han så første gang borgmester, efter han overtog posten fra konservative Eva Nejstgaard. Allerede i 2009 var der valg, og han havde fået en vigtig erfaring fra Eva Nejstgaard med sig: Sørg for at have aftaler.
”Jeg havde lavet en aftale med Socialdemokratiet, SF og Blovstrød Listen, og efter valget fik vi et flertal på 12 ud af byrådets 21 pladser. Vi var det største parti i byrådet. Pludselig fandt jeg så ud af, at Socialdemokratiet var hoppet fra aftalen. De pegede på Venstre i stedet”, fortæller Erik Lund og fortsætter:
”Jeg tænkte: ”Hvordan får jeg åbnet det her spil op igen?” Jeg valgte at spille højt spil. Sagde til Socialdemokratiets kandidat, at han havde fat i den lange ende. At jeg ville pege på ham. Den bed han på. Et par dage efter ringede Venstre så og sagde, at det ikke gik med en rød borgmester, når nu der var borgerligt flertal. ”I kan bare pege på mig”, sagde jeg. Det gjorde de så, og det endte altså med, at jeg blev borgmester efter nogle hektiske døgn”.
Ved valget i 2013 sikrede Det Konservative Folkeparti igen et flertal bag sig. En lokalliste ville dog ikke gå med til, at Erik Lund skulle fortsætte i borgmesterstolen. Og Erik Lund ville ikke være grunden til, at Det Konservative Folkeparti måtte opgive borgmesterposten. Derfor trak han sig, og Jørgen Johansen overtog borgmesterposten.
”Jeg kommer ikke til at springe til højre og venstre”
Spurgt til hvordan Erik Lund har tænkt sig at forvalte sit ophold i Folketinget er svaret klart:
”Jeg skal ind og køre den konservative og Mettes linje videre – ind og være loyal og levere et godt stykke arbejde. Jeg kommer ikke til at springe til højre og venstre”.
”Men det er klart, at hvis det havde været for en længere periode, havde jeg taget skattesagen op. Men jeg skal jo ikke ind og lave ballade. Jeg har overtaget nogle rigtigt fine ordførerskaber – for eksempel miljøområdet, som jeg ved, jeg kommer til at arbejde en del med. Jeg glæder mig bare til at komme i gang”, siger Erik Lund og afslutter:
”Jeg er da også lidt stolt. Jeg havde jo ikke regnet med, at jeg skulle i Folketinget, men det skal jeg altså nu, og det bliver så spændende. Og jeg skal sgu nok lægge alt det arbejde i det, jeg kan”.