Det politiske liv på Christiansborg har det med at køre i cirkler. Sæsonen skydes i gang efter sommerferien med opstartsmøder, så åbningsdebat, finanslov og afslutningsdebat op til sommerferien igen. Imellem forløbene laver politikerne også store aftaler, ligesom de behandler lovforslag over længere tid, inden lovene bliver vedtaget.
Men i år har corona-epidemien sat en kæp i det politiske årshjul, og de politiske spilleregler er lavet om. Hastelove er blevet vedtaget i krigen mod covid-19, mens andre politiske sager og normale arbejdsgange er blevet tilsidesat.
Gruppeformand Mai Mercado glemmer aldrig de første dage, da alvoren gik op for alle. Statsministeren indkaldte alle partierne til en briefing, og da formand Søren Pape var på udvalgsrejse, blev Mercado sendt over i Statsministeriet.
”Stemningen var meget alvorlig. Jeg husker, hvordan vi alle kiggede på hinanden og prøvede at forstå, hvad der muligvis var på vej til ramme vores samfund. Det var en meget surrealistisk oplevelse,” fortæller Mai Mercado.
Menneskeliv først
Et par dage efter statsministerens første pressemøde kom Søren Pape hjem fra sin udvalgsrejse i Indien. Alt almindeligt politisk arbejde var sat ud af spil. Danmark var ramt af en epidemi, og alle danskere ville den kommende tid blive berørt på den ene eller den anden måde.
For Pape kom det næste stykke tid ikke til handle om politiforhandlinger, klimaplaner eller kommunal udligning, men noget helt andet. Hurtigt stod det klart, at corona-krisen ikke alene ville komme til at koste menneskeliv. Også mange arbejdspladser og danske virksomheder ville få svært ved at overleve.
”Menneskeliv kom først, men hvis vi lukkede Danmark for meget ned og for længe, ville det koste rigtig mange arbejdspladser, og regningen kunne blive så høj, at vi om få år ikke ville have råd til at investere i f.eks. vores sundhedsvæsen. Så ville der gå menneskeliv tabt alligevel. Derfor måtte vi hjælpe erhvervslivet,” siger Pape.
Katalog af idéer
Med den indstilling gik den konservative folketingsgruppe hurtigt i gang med at lave et katalog af idéer til, hvordan staten den kommende tid kunne redde så mange virksomheder og dermed arbejdspladser som muligt. Naturligvis inden for, hvad sundhedsmyndighederne mente, der var forsvarligt.
En hel liste blev udarbejdet, hvor udskydelse af skat og moms, lån til kreditværdige virksomheder og en suspendering af den arbejdsgiverbetalte dagpengeperiode ved sygdom var bare nogle af forslagene.
Ligesom hele Danmark dette forår har været berørt af corona-krisen, så har Christiansborgs 179 politikere også måttet omstille sig til en anderledes tid. Pludselig måtte de kun være et vist antal mennesker samlet på samme sted, de skulle undgå kontakt med hinanden, og så mange som muligt skulle holde sig inden døre.
For den konservative folketingsgruppe har de nye retningslinjer betydet, at gruppen i en periode ikke har kunnet samles til de tre ugentlige møder i gruppeværelset på Christiansborg. Mange gruppemedlemmer har skullet blive hjemme, mens kun de politikere, som har skullet stemme i folketingssalen, har taget turen til Christiansborg.
Stole langs væggen
En teknisk online-løsning har dog gjort det muligt at gennemføre gruppemøderne for den 13 mand store folketingsgruppe, selvom det ikke har været ideelt, forklarer den konservative gruppeformand Mai Mercado.
”Når man drøfter politik, er det altid bedst at sidde i det samme lokale, hvor man kan se hinanden i øjnene. Derfor har perioden med corona føltes enormt frustrerende for os alle, når man helst bare gerne ville ind på Christiansborg og finde politiske løsninger på krisen,” fortæller Mercado.
Efter de nye retningslinjer er gruppemøderne blevet afholdt i partiets fællesområde på Christiansborg, hvor de fremmødte har siddet med to meters afstand til hinanden, mens resten af deltagerne har været med på videoopkald fra hver deres hjem. Senere er møderne også blevet afholdt i partiets gruppeværelse med stole langs væggen.
Selve Folketinget har også måttet ændre arbejdsgange og lovproces under corona. Kun 95 folketingsmedlemmer har stemt lovforslagene igennem, og det er blevet tilrettelagt gennem de såkaldte clearingsaftaler. Samtidig er politikerne blevet lukket ind i hold og har afgivet deres stemme, når love og beslutninger har skullet vedtages.
Ansatte sendt hjem
Også for partiets 35 medarbejdere har corona-krisen fået betydning for dagligdagen. Alle har været sendt hjem for at arbejde hjemmefra – såvel politiske konsulenter som pressemedarbejdere, organisationsfolk, regnskabsafdelingen og sekretærer – hvilket har efterladt Christiansborg noget tomt.
For Søren Vandsø har tiden med corona været den mest dramatiske, som han har oplevet som generalsekretær for partiet, fortæller han. Friheden er blevet indskrænket, og det har krævet en del omstilling i partiets sekretariat.
”Men vi kører alligevel på med vores arbejdsopgaver. Jeg har været utrolig stolt over at se, hvor professionelt partiets medarbejdere har håndteret de mange uger, hvor vi ikke har kunnet møde ind på vores tredje sal over Statsministeriet på Christiansborg, som vi plejer,” fortæller Søren Vandsø.
Hvor mange virksomheder i tiden med corona har oplevet nedgang i produktionen, så er Det Konservative Folkeparti fortsat for fuld damp. De mange hastebehandlinger i folketingssalen og interessen fra pressen har betydet, at det ikke har været nødvendigt at sende medarbejdere på tvungen ferie eller finde andre løsninger.
For selvom corona-epidemien har ændret alles liv – privat som professionelt – så har den ikke sat en stopper for den konservative politik. Det Konservative Folkeparti arbejder stadig for dig og for Danmark.