27. årgang | nr. 2 | juni 2022
Tidligere udgaver Læs dette nummer som PDF
Berlingske viede en helside til det, og på sociale medier er hun blevet udråbt til Mette Frederiksens look-alike. Det er da også svært at komme udenom, at det nyeste konservative folketingsmedlem, Gitte Willumsen, ligner den siddende statsminister en del. Faktisk en hel del. Det synes hun også selv.
Man kan dog godt diskutere, hvem der ligner hvem, griner Willumsen og viser en dugfrisk selfie, hvor lighederne er svære at tage fejl af. Nogle mener endda, at de to politikere ligner hinanden en-til-en.
”Faktisk er jeg blevet forvekslet med Mette Frederiksen flere gange. Jeg har endda oplevet at blive kaldt Mette på gaden – og i Aalborg af alle steder. Man skulle ellers tro, at de kunne genkende hende deroppe,” siger Willumsen og henviser til statsministerens valgkreds.
Men ser man bort fra de ydre sammenfald, så har de to kvinder ikke ret meget tilfælles. Hverken når det kommer til politiske holdninger eller gastronomiske præferencer. Det står klart, da snakken falder på den agurkebelagte makrelmad, som Mette Frederiksen har lagt op på sociale medier og er blevet synonym med.
”Min morfar var fiskehandler, og han lærte mig, at makrel i tomat var et no-go. Så det har jeg altid undgået. Og så ligner vi heller ikke hinanden på temperament. Statsministeren har det med at skifte karakter, når hun bliver presset politisk. Som skolelærer ved jeg, at man ikke vinder ret meget ved at hæve stemmen,” siger Willumsen.
Fulgte ikke afstemning
Næstsidste tirsdag i 2021 er de fleste danske mediers opmærksomhed skarpt rettet mod Folketingssalen. Selv står Gitte Willumsen og underviser sine juleferieklare elever i matematik. Hun ved godt, at både hende og Inger Støjbergs fremtid er ved at blive afgjort, men hun vil af princip ikke se med.
”Jeg kender Inger personligt, så det var for svært at følge. Det må have været vanvittigt hårdt for hende. Selvfølgelig er folketingsmedlemmer, og ministre i særdeleshed, nødt til at holde sig inden for lovens rammer. Men jeg har da ondt af Inger på et personligt plan,” fortæller Gitte Willumsen.
Så da et stort flertal finder Inger Støjberg uværdig til sin plads i Folketinget, sidder Gitte Willumsen bag et kateder. Og da den tidligere udlændingeminister kort efter forlader Folketingssalen, træder et nyslået konservativt mandat ud af et klasselokale i Silkeborg.
”Det gik først op for mig, at det var afgjort, da min kollega lykønskede mig på gangen. Det er måske ikke lige sådan, at jeg forestillede mig, at jeg skulle blive folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti, men jeg havde på forhånd besluttet mig for, at jeg ville gribe chancen, hvis jeg fik den,” siger Gitte Willumsen.
Det er dog ikke første gang, at Gitte Willumsens politiske karriere tager en atypisk vej. Faktisk har de sidste par år som byråds- og folketingspolitiker – først for Venstre, siden Det Konservative Folkeparti – været ualmindeligt tumultariske.
Hun indtræder første gang i Folketinget i foråret 2020. På det tidspunkt er hun fortsat medlem af Venstre og skal vikariere for Thomas Danielsen, mens han er på barselsorlov.
”Desværre når jeg knap nok at vende mig til min nye dagligdag, før corona-krisen eksploderer i hovedet på os. Jeg var lige kommet godt ind på mine nye folketingskollegaer, og så måtte jeg retur til Silkeborg og gennemføre resten af perioden som stedfortræder online,” siger Gitte Willumsen.
Helt anden respekt
Under vikariatet fastholder Willumsen sin plads i Silkeborg Byråd, som hun har været medlem af siden 2010. Men da hun udtræder af Folketinget, opløftet af oplevelsen og med mere politisk blod på tanden end nogensinde, begynder det at gå skævt i den lokale Venstre-forening.
En række uenigheder leder til, at Gitte Willumsen rager uklar med ledelsen, og i efteråret 2020 bliver hun så smidt ud af Venstres byrådsgruppe.
”Det kom totalt bag på mig, og det var sindssygt hårdt. Men samtidig vidste jeg, at jeg ikke var færdig med politik. Slet ikke. Jeg følte jo, at jeg først lige var kommet ind på den store scene. I de uger brugte jeg meget tid på at finde hoved og hale i det hele,” genkalder Gitte Willumsen.
Da støvet har lagt sig i Silkeborg, rækker Gitte Willumsen ud til en konservativ kollega i byrådet. De to har altid haft et godt samarbejde, og Willumsen har på fornemmelsen, at hun i Det Konservative Folkeparti kan finde det, som hun manglede hos Venstre. Det får hun ret i.
”Da jeg melder mig ind i partiet, bliver jeg overvældet af den adfærd, som jeg møder. Her har jeg virkelig fundet den ordentlighed, som jeg har savnet. Der er en helt anden respekt for hinanden og de forskellige ting, som vi hver især står for,” fortæller hun glad.
Er borgerlig i hjertet
Alligevel er der noget, der nager Gitte Willumsen. For når man skifter parti, vil der altid være nogen, som mener, at man har givet afkald på sine overbevisninger. At man har fornemmet, hvilken vej den politiske vind blæser, justeret sit sejl og skiftet kurs.
Men det konservative er på ingen måde fremmet for Gitte Willumsen. Som ung stemte hun konservativt, og selvom hun er grundlæggende borgerlig i hjertet, er hun mere pragmatisk end ideologisk anlagt. Så da hun første gang valgte et parti at stille op for, blev det Venstre. Men i det lå der ikke noget konservativt fravalg, forklarer hun.
”Jeg er født og opvokset i det midtjyske venstreland. Derfor var det måske også naturligt, at jeg i sin tid meldte mig ind, men nu er jeg et sted i mit liv, hvor jeg ganske enkelt vægter konservative værdier som anstændighed og flid højere,” siger Gitte Willumsen.