Torsdag efter torsdag sidder danskerne klistret til skærmen, når unge iværksættere er blevet smidt for løverne. Idéerne spænder bredt, men fælles for alle iværksætterne er drømmen om at få en investering med hjem. Hvad skal der til for at få succes? Læs iværksætter Jesper Buchs råd her.
Selv kommer Jesper Buch ikke fra rige kår. Tværtimod. Buch kommer fra den lille jyske by Vamdrup, hvor han voksede op i en skomagerfamilie. Iværksætterdrømmen begyndte som 13-årig, da han fra børneværelset begyndte at handle med computerspil, fyrværkeri og andet, som han kunne komme i nærheden af på Den Blå Avis.
”Der blev ringet så meget til mig, at jeg havde en fast linje inde på værelset. Det var atypisk dengang, men jeg var god til at tale med folk, og jeg fik solgt en del,” fortæller Jesper Buch om tiden, hvor det gik op for ham selv, hvad det krævede at få succes.
I årene efter blev salget lagt lidt på hylden. Men efter endt uddannelse og en tur i Forsvaret tog Jesper Buch atter handsken op. En dag fik han idéen til Just Eat, og som han selv siger: The rest is history.
Mennesker før brands
I dag er tilværelsen for Buch en anden. Millionerne er rullet ind på kontoen, og nu vil han give tilbage og hjælpe nye iværksættere med at få succes. Men ifølge Buch handler det om mere end den gode idé, når han beslutter sig for, om han vil et støtte et projekt i det populære DR-program ’Løvens Hule’.
”Jeg investerer ikke i websites, ydelser eller brands. Jeg investerer i mennesker. Der skal være en ild i øjnene, der skal være en tro, og der skal være x-factor hos iværksætteren,” forklarer Jesper Buch.
Han understreger dog, at der selvfølgelig skal være et marked, et behov og en ordentlig plan for fremtidig forretning. Men det er ikke det springende punkt, når tegnebogen åbnes, og der skal kastes penge efter folk. Det skal være mennesker som ham selv, der er gode socialt, og som kan tilpasse sig alle segmenter.
”Jeg vælger altid sociale kompetencer over IQ. Man skal kunne tale med alle lag lige fra politikere til hjemløse. Det har jeg selv kunnet, og det har givet mig succes,” siger Jesper Buch.
For Jesper Buch handler det altså om at kunne gøre sine hoser grønne over for alle. Præcis som han selv gjorde det fra telefonen på børneværelset tilbage i Vamdrup.
”Så mit gode råd til folk, som leger med iværksætterdrømmen, er, at man skal tro på det. Men man skal også være et helt menneske, som ikke kun har sans for forretning. Man skal kunne det hele. Dem, der er i stand til det, vil jeg gerne vil investere i,” siger Buch.
Hjælper andre til succes
Og der er masser tid endnu, hvis man gerne vil have en investering fra Jesper Buch. Han stopper nemlig aldrig med at hjælpe unge iværksættere i gang. Det er blevet hans kald, og Buch selv kalder det iværksætternes økosystem.
”De mennesker, som har gjort det godt og bygget en stor forretning, har midler til at sende tilbage i økosystemet til de unge. Sådan bevarer vi velfærden. Iværksættere og innovation er den eneste måde, som vi kan gøre det på,” fortæller den skarpe løve og afslutter:
”Det er derfor, at jeg står op om morgenen. Jeg føler, at jeg gør en forskel for Danmark, når jeg hjælper andre med at få succes.”