26. årgang | nr. 2 | juni 2021
Tidligere udgaver Læs dette nummer som PDF
Foto: Jakob Melgaard
Hvis nogen siger, at den 44-årige Britt Bager har skiftet Venstre ud med Det Konservative Folkeparti, fordi vinden i de politiske meningsmålinger er vendt – ja, så må de ifølge hende tro om igen. Faktisk sad hun med egne ord væsentligt mere ’sikkert i sædet’ hos Venstre. Årsagen til Bagers afgang er altså en helt anden.
”Hvis jeg var blevet i Venstre, havde jeg jo været det, som man kalder levebrødspolitiker, fordi jeg sad på et tungt mandat. Men det er ikke nogen hemmelighed, at arbejdsmiljøet i Venstre efter min mening var ulideligt til sidst. Der var en dårlig kultur i gruppen, folk talte hårdt til hinanden, der var for meget råberi og for mange læk,” siger Bager.
Hun er i gang med at skifte til mere behageligt fodtøj efter pressemødet med statsrevisorerne, da Politisk Horisont møder hende på Christiansborg-kontoret. Det har været en lang dag for det nu konservative folketingsmedlem – og en lang nat for Bager, som de fleste nybagte forældre kun kender alt for godt.
Privat bor Bager sammen med tandlægen Esben og er mor til Winston på seks år – som selvfølgelig er opkaldt efter den legendariske, britiske premierminister Churchill – og Marlon på omkring syv måneder. Der er med andre ord nok at se til på hjemmefronten. Alligevel knokler hun på arbejdet, og det har østjyden ikke fra fremmede.
Bagers far var lidt af en arbejdsnarkoman og en kombination af revisor med egen virksomhed og landmand. Moren var skolesekretær – og i øvrigt også farens sekretær. Så Bager er rundet af solid østjysk muld ved Djursland, opvokset på en gård med 100 hektar jord og har levet store dele af sin ungdom i en hestestald med både spring- og dressurhest.
Efter 10. klasse tog hun da også til Tyskland for at arbejde på et stort hestestutteri i Hamborg. Hun havde dog lavet en aftale med sin far om, at hun skulle komme hjem igen og læse. Så da Britt Bager ringede hjem og sagde, at hun gerne ville være berider, kom han og hentede hende. Der var ingen ’kære far’ dengang.
Foto: Jakob Melgaard
Afkoder faresignaler
Det med heste aftog dog med tiden, og fitness og cocktails blev mere spændende for den unge Bager. Noget, der også skulle arbejdes for – cocktails koster jo knaster. Selv i en lille by som Grenå.
“Det var en halvdyr affære at gå i byen, så efter jeg havde arbejdet mange timer nede i havnens pølsevogn, tog jeg cyklen op til Mr. Merlin’s og var gulvafrydder frem til klokken fem om morgenen,” griner Bager og tager en tår af den tiltrængte, sorte kaffe.
Hun har altså i den grad stiftet bekendtskab med rigtigt, manuelt arbejde. Og da hun startede med at læse på jurastudiet i Aarhus, havde hun også et lidt anderledes studiejob. Hver anden weekend fløj hun verden rundt som stewardesse for SAS.
”Det var et vildt spændende studiejob, og så havde vi gunstige billetter, så jeg kunne jo rejse verden rundt i mine lange læseferier. Der var nogle gange, hvor jeg sad i Bangkok og læste statsret eller strafferet,” siger hun.
Det var ikke bare et spændende, men også enormt givende job. Også for hendes arbejde på Christiansborg i dag. Hvis man befinder sig i et lille jernrør med 180 mennesker i 10 kilometers højde, skal man hurtigt kunne gennemskue, hvad det er for et menneske, som man står overfor.
”Folk tror, at en stewardesse er der for at servere mad, men det er du ikke. Du er der for at kunne nogle nødprocedurer, og det betyder også, at du er der for at afkode, om folk er farlige for deres omgivelser og kan udløse en nødsituation,” siger Britt Bager og uddyber:
”Derfor lærer du også lynhurtigt at afkode menneskers signaler. Det bruger jeg hver dag på Christiansborg, for det er nødvendigt herinde. Det sidder på min rygrad,” siger Bager, der fra sin tid som stewardesse selvfølgelig har lært, at når man åbner en yoghurt i luften, skal man vende den udad.
Foto: Jakob Melgaard
Splittelsen lurede
Hun tilbragte altså sine tyvere i luften og ikke i et politisk ungdomsparti, selvom Bager under sin studietid faktisk var medlem af Konservative Jurister. Så konservatismen er ikke helt uvant for hende, og hun er med tiden rykket i en mere konservativ retning.
Det kommer også til udtryk i familien, der nu i højere grad dyrker de danske traditioner og den danske kultur. Det betyder også meget for hende, at børnene er døbt, og at de skal konfirmeres.
”Altså, jeg har fået et helt andet syn på den kristne kulturarv, efter jeg er blevet mor. Familieværdierne er i højsædet, og det gør vi meget ud af at give videre til vores børn,” siger Bager og fortsætter:
”Man udvikler sig hele livet. Om jeg har skullet være i V eller K har været op til diskussion de sidste 10 år. Og jeg har flere venner og tidligere kollegaer, som har sagt, at jeg nok hele tiden har været konservativ,” siger hun.
Alligevel endte Bager i Venstre og fik en overgang titel af politisk ordfører i partiet. Ifølge hende var det lidt af en opgave at skulle navigere i en stor folketingsgruppe som Venstre, der i forvejen har mange forskellige fløje. Det krævede, at der skulle drikkes en masse kaffe med en masse folk. For splittelsen lurede, beretter Bager.
Hendes fornemmeste opgave var at forsøge at favne folk i stedet for at tale spliden op. Men der opstod nye problematikker, da der blev lavet en aftale mellem formand Jakob Ellemann og næstformand Inger Støjberg. De skulle dække hver deres fløj, og Venstre skulle gå på to ben.
”Problemet var bare, at de to ben nogle gange gled ud i spagat. Det kunne ikke balanceres, og det gav jo kæmpe knas og store konflikter mellem de to. Det var en af mange årsager til mit exit,” siger Britt Bager.
Forskel på kulturen
Nu har Bager som bekendt skiftet Venstre ud med Det Konservative Folkeparti. Der er ifølge hende stor forskel på kulturen i folketingsgrupperne. Noget, som hun har opdaget efter sit skifte.
”Måden, som man behandler sine kollegaer på, og måden, som man diskuterer tingene på i gruppeværelset, er helt anderledes. Folk taler helt anderledes til hinanden. Her er der heller ikke så meget fnidder i krogene. Folk er gode til at sige ’pyt’ i Det Konservative Folkeparti,” siger Britt Bager.
Forskellen på Søren Pape og Jakob Ellemanns ledelsesstil er ifølge Bager også ret enkel: Tilliden, som Søren Pape møder folketingsmedlemmer med, savnede hun i Venstre.
”I mine øjne er Pape en leder, der bevidst bruger motivation i sin ledelsesstil. I Venstre, derimod, var det mere ruling by fear til sidst,” siger Britt Bager.
Men politik skal ikke handle om personfnidder og magtkampe, understreger Bager. Nej, det skal handle om borgerlige mærkesager, og dem glæder hun sig nu til at kæmpe for i Det Konservative Folkeparti.
Som jurist er retspolitikken en hjertesag, men også sårbare børn og det sociale område har hendes store interesse. Og så skal der være en gevinst ved at gå på arbejde – for såvel dem i pølsevognen som dem i flykabinen.