Forside|Grøn Boligbelønning

Grøn boligbelønning
Tilskud til energiforbedringer derhjemme

Lige nu kæmper tusinder af danskere med at betale deres varmeregninger. En dansk gennemsnitsfamilie, der opvarmer sin bolig med gasfyr, risikerer, at varmeregningen bliver næsten dobbelt så dyr i 2022, som den var i 2020. Det skyldes blandt andet, at prisen på gas er blevet skyhøj efter Ruslands invasion af Ukraine. Derfor er det afgørende, at vi hurtigst muligt bliver uafhængige af russisk gas. Det gør vi først og fremmest ved at spare på energien, samtidig med at vi omstiller til grønne energikilder.

Konservativt forslag: Spar penge og bliv grønnere

Europa importerer 40 procent af sin gas fra Rusland, og derfor er opgaven stor. I Danmark udgør energiforbruget i bygninger knap 40 procent af det samlede energiforbrug. Derfor er energirenoveringer et oplagt værktøj mod både Putin og de høje varmeregninger, som lige nu gør det svært for mange danskere at få økonomien til at hænge sammen.

I Danmark har over halvdelen af vores bygninger et dårligt energimærke, så der er et stort potentiale for energibesparelser i danske bygninger, hvis vi ser alene på parcel-, række-, kæde-, dobbelt- og stuehuse. Ser man alene på parcel- og rækkehuse mv. vurderes det, at knap 40 procent kan løfte deres energimærke med mindst ét niveau.

Stort potentiale for energiforbedringer i Danmark

Energirenoveringer gavner ikke kun din økonomi, men er også gode for klimaet. Der er nemlig CO2-besparelser at hente, hvis vi reducerer energiforbruget i vores bygninger. Hvis alle landets enfamilieshuse forbedrer deres energimærke med et enkelt trin, så kan det spare klimaet for knap 1 million ton CO2 hvert år, svarende til cirka 20 procent af det, vi mangler for at nå 2030-målet.

Med dette forslag kan man spare 260.000 tons CO2 årligt, efter en 10-årig periode, hvor der har været fuldt afløb for de afsatte midler.

Alt dette til sammen giver mange gode begrundelser for at energirenovere sin bolig. Men det kan være dyrt at komme i gang, og derfor vil vi gerne give en grøn boligbelønning til de danskere, der forbedrer deres boligs energimærke.

Det er sund fornuft!

Kontant boligbelønning til danskerne

Antal løftede
energimærker
Boligbelønning i
kroner 
1 20.000
2 30.000
3 40.000
4 50.000
5 60.000

Det Konservative Folkeparti vil gerne give en grøn boligbelønning til de danskere, der løfter deres energimærke. En kontant præmie, som skal udbetales nemt og simpelt uden lange bureaukratiske processer. Det gavner både klimaet og din pengepung.

Den grønne boligbelønning ligger på mellem 20.000 kr. og 60.000 kr. og varierer alt efter, hvor mange energimærker boligen løftes. Hvis du løfter dit hus med ét energimærke, kan du modtage 20.000 kr. For hvert energimærke boligen løftes derefter belønnes du med 10.000 kr. ekstra. Løfter du derfor eksempelvis dit energimærke med tre mærker, så kan du modtage 40.000 kr. i en kontant grøn boligbelønning.

Den grønne boligbelønning er for boligejere af parcel-, række-, kæde-, dobbelt- og stuehuse.

”Der er sund fornuft. Det er godt for din økonomi, og det er godt for klimaet.”
Søren Pape Poulsen, 2022

Hvordan får man grøn boligbelønning?

For os er det afgørende, at vi får en ordning, der er simpel for danskerne. Vi lægger op til en ordning med tre simple trin.

1

Opdater dit energimærke.

2

Registrer, at du går i gang med renoveringen.

3

Registrer dit nye energimærke igen.

 

Finansiering

Vi afsætter 700 millioner kroner årligt, og 900 millioner kroner for at gøre plads til større efterspørgsel i ordningens første år. Forslaget er fuldt finansieret i partiets skatteplan af reserven til boligejerne.

Forslaget kan implementeres fra 2023 og frem under forudsætning af, at forslaget implementeres så det ikke øger aktiviteten i samfundet. Det kan undgås ved eksempelvis at implementere vores skattepolitik samtidig, eller reducere offentlige investeringer.

Læs hele vores skatteplan