Forside|Rygeudspil

Rygeudspil:
En røgfri fremtid for vores børn

Tobaksrøg hører ikke til i lungerne på børn og unge. Hvor vi voksne selv skal tage ansvar for vores livsstil, bør vi aktivt bekæmpe børne- og ungdomsrygning. Det Konservative Folkeparti er parat til at tage næste skridt i kampen for en røgfri fremtid for børn og unge.

Tre elementer i vores udspil:

1.

Indfør røgfri skoletid for alle under 18 år

2.

Hæv prisen på en pakke cigaretter til 60 kroner

3.

Forbyd tobakskøb på vegne af mindreårige

Hvorfor er det nødvendigt?

  • Flere og flere børn og unge starter med at ryge – 40 nye unge rygere om dagen.
  • 75.000 personer kan undgå at få kræft, hvis ingen af de 0-17 årige i dag starter med at ryge.
  • Cirka hver tredje unge ryger forventes at dø af rygning. Det er 8 procent af alle danske børn.
  • Andelen af daglige rygere blandt unge er dobbelt så stor i Danmark som i Sverige.
  • 94% af danskerne ønsker ikke, at deres børn begynder at ryge.

I et fællesskab passer vi på hinanden. På mange områder har man frihed selv at træffe valg. Og det er godt. Men når handler om rygning, svigter vi børnene, hvis ikke vi sætter nogle tydelige rammer op for dem. For en smøg i smug inden matematiktimen kan hurtigt blive til en pakke om dagen resten af livet.

Mette Abildgaard, gruppeformand og sundhedsordfører

Flere og flere unge begynder at ryge. Det går den stik forkerte vej. I Danmark får vi hver dag 40 nye rygere under 18 år. Og det er ikke bare en enkelt uskyldig smøg sammen med vennerne. Det kan hurtigt blive en livslang afhængighed. En afhængighed der for mange først stopper, når kræften er konstateret, eller når lungerne giver op. Cirka hver tredje unge ryger forventes at dø på grund af rygning. Det svarer til 8 procent af alle vores børn og unge.

Er det virkelig børnenes eget ansvar, eller er det på tide, at vi voksne begynder at tage noget ansvar?

Med vores tre forslag tager vi et stort skridt i den rigtige retning.

1. Indfør røgfri skoletid for alle under 18 år

Vi vil indføre et forbud mod at ryge i skoletiden for alle under 18 år. Og det gælder uanset om man går i folkeskole, på efterskole, erhvervsskole eller på en ungdomsuddannelse. For mange unge starter med smugrygning i frikvarteret.

Vi kan og vil ikke bestemme, om unge ryger i deres fritid – her har forældrene og den unge selv ansvaret. Men når de er i skole, kan vi sagtens sætte nogle tydelige rammer. Og her skal vi ikke tolerere rygning, ligesom vi heller ikke skal tolerere eksempelvis alkohol.

28 % af grundskolerne har allerede indført røgfri skoletid. Disse skoler håndterer og håndhæver allerede et forbud mod rygning i skoletiden – også uden for deres matrikel. Og vi skal huske, at der i dag allerede er et forbud mod rygning inden for grundskolernes egen matrikel. Her gør de danske skoleledere i dag et godt stykke arbejde, og derfor føler vi os trygge ved at bede dem også at håndtere et forbud uden for matriklen.

I Norge har i flere år haft røgfri skoletid på både grundskoler, gymnasier og erhvervsskoler. Og herhjemme har ungdomsuddannelser i eksempelvis Viby og Nyborg også indført et forbud. Nu er det på tide, at alle danske børn og unge, skal opleve en røgfri dag i skolen.

2. Hæv prisen for en pakke cigaretter til 60 kroner

Det mest effektive redskab til at få nedbragt antallet af unge rygere er at gøre det dyrere. I dag koster en pakke cigaretter cirka 40 kroner. Det vil vi sætte op til 60 kroner pr. pakke. I længden vil de 20 kroner ekstra fylde en del i budgettet for de fleste unge, der stadig går i skole. Sundhedsministeriet anslår, at det vil reducere tobaksforbruget hos unge med 75%.

Selvom den ekstra afgift også kan mærkes hos de voksne rygere, vil det klart påvirke de unge rygere mest. Det mener vi, er en god balance mellem på den ene side at lade voksne mennesker selv vælge deres livsstil, og så på den anden side at forebygge rygning blandt unge.

Ifølge skatteministeriet vil forslaget betyde 390 millioner kroner mere i statskassen – og her har man også indregnet effekter fra øget grænsehandel med. Og vi ved, at i både Tyskland, Sverige og Norge er prisen højere end i Danmark lige nu. Vi tror ikke, at mange unge under 18 vil tage over grænsen for at købe cigaretter.

3. Forbyd tobakskøb på vegne af mindreårige

I dag er det ikke lovligt at købe cigaretter, hvis man er under 18 år. Til gengæld er det lovligt at få en anden til at købe til dig i stedet. Den unge kan eksempelvis stille sig op uden for en kiosk og få en ven eller andre kunder til at gå ind og købe cigaretterne på vegne af den unge. Det kaldes proxysalg, og i Skotland har man indført et forbud mod denne måde at omgås loven på. Et lignende forbud ønsker vi i Danmark.