23. årgang | nr. 1 | april 2018

Indhold

Danmark skal have en plasthandlingsplan

Når vi køber vores madvarer, er de pakket ind i plastik, mange bærer dem hjem i en plastikpose, nogen gange spises maden måske på en plastiktallerken, og bagefter vasker vi op med en plastikbørste og børster vores tænder med tandpasta, der indeholder mikroplastik. Det er allevegne.

Plastik er et godt og solidt materiale, men det skal bruges med omtanke og genanvendes, når det er muligt. For plastik er lavet af olie og belaster klimaet. Derfor præsenterede EU i begyndelsen af året deres længe ventede plaststrategi i Bruxelles. Strategien skal føre til mindre plastaffald og mere genanvendelse. Målsætningen lyder, at al plastikemballage på EU-markede skal være designet til genbrug eller genanvendelse i 2030. Det er rigtig ambitiøst, og Det Konservative Folkeparti hilser derfor strategien velkommen. Derfor vil vi nu også følge op med en national plastikhandlingsplan.

– Det er så vigtigt, at vi får fokus på plastik i Danmark og EU. Vi har store problemer med plast i verdenshavene, men også i Danmark oplever vi problemer med eksempelvis mikroplast i vandløb. Vi skylder de kommende generationer at få styr på vores håndtering af plastik. Derudover er der et spændende erhvervspotentiale i genanvendelse af plastik, som Danmark ikke skal gå glip af, siger partiets miljøordfører Mette Abildgaard.

5-13 tons plastik i havet om året
Ifølge Europakommission ender mellem fem og tretten tons plastik hvert år i havene, og Dansk Affaldsforening peger på, at der er to hovedproblemer med vores nuværende plastikforbrug. Det ene er, at vores nuværende plastik er svært at genanvende. Eksempelvis kan en kakaoflaske være lavet af tre forskellige typer plast på én gang, hvilket gør den umulig at genanvende. Det andet er, at markedet ikke efterspørger genanvendelige plastik.

Når man genanvender plast frem for at producere det fra ny, sparer vi kloden for CO2-udledning. Samtidig kan den genanvendte plast sælges 20 procent billigere til industrien, end hvis plasten produceres fra ny, så det er også en rigtig god forretning for erhvervslivet at genbruge plastik. Her går hensynet til erhvervslivet og miljøet hånd i hånd, siger Mette Abildgaard.

Plastik genanvendes i Danmark
Hvis genanvendelsen skal øges, og en cirkulær økonomi skal vokse frem, kræver det, at den nuværende genanvendelsesindustri bliver styrket markant. Heldigvis er der allerede flere steder i Danmark, hvor industrien genanvender plastik. Det oplevede Mette Abildgaard, da hun i marts besøgte Færch Plast i Holstebro, der er førende på markedet inden for plastemballage til fødevareindustrien.

– Når vi afleverer vores vandflasker i pantsystemet, så ender rigtige mange af dem i Holstebro hos Færch. Her laves de om til emballager til fødevarer, eksempelvis den bakke, som kødet opbevares i. Faktisk ville virksomheden gerne aftage endnu mere plastik i høj kvalitet til genanvendelse på fabrikken, men Danmark kan ikke levere nok, og derfor er man nødt til at importere fra udlandet, siger Mette Abildgaard.

Som det ser ud i dag, er det op til de enkelte kommuner at bestemme, hvor meget affaldssortering der skal være. Husholdningernes plast sendes i rigtig mange tilfælde til udlandet, men kun en lille del sorteres og genanvendes i Danmark. Det er ærgerligt, for det er en værdifuld ressource vi bare sender ud af landet.

Pant på plastikflasker
Mette Abildgaard foreslog sidste år, at der bliver gjort mere for at få genanvendt plastikflasker, som der i dag ikke er pant på. Det kan være juiceflasker og saftflasker, som man finder i kølediske i det lokale supermarked.

– Jeg tror, at mange mennesker har svært ved at forstå, hvorfor de smider så mange flasker i skraldespanden, som er lavet af præcist samme slags plastik, som flaskerne de afleverer til genbrug. Det fører til et ressourcespild af en anden verden, siger Mette Abildgaard.

Forslaget har mødt politisk opbakning, og det kan meget vel ende med at blive en del af Danmarks nye plasthandlingsplan. For noget skal der gøres, hvis Danmark skal leve op til EU’s målsætning.