23. årgang | nr. 1 | april 2018

Mai Mercado vil have opdragelse til debat

Vi har alle en holdning til børneopdragelse, og vores holdninger er ofte forskellige. Børne- og socialminister Mai Mercado vil lade holdninger brydes i Opdragelsesdebatten på Facebook. Men er opdragelse overhovedet noget, politikerne skal blande sig i? Politisk Horisont har talt med den konservative minister om hendes nye initiativ.

Da Mai Mercado i slutningen af januar lancerede Opdragelsesdebatten, som både består af en aktiv debatside på Facebook og et panel med eksperter og meningsdannere, var hensigten klar:

– Jeg vil gerne starte en større og bredere og mere generel debat om opdragelse, hvor vi først og fremmest får skabt et større grundlag at diskutere ud fra. Formålet er ikke at slå forældrene oven i hovedet og fortælle dem, hvad opdragelse er, for børnefamilier kan være pressede i forvejen. Det kender jeg jo selv. Men vi har alle sammen godt af debatten, tror jeg, og så kan man jo gå ind i det, man får noget ud af, forklarer Mai Mercado.

Halter opdragelsen?
Og meget tyder på, at debatten om opdragelse er yderst relevant. Undersøgelser viser, at mange forældre er usikre på, hvad der er det rigtige at gøre i forhold til opdragelse. Samtidig beretter skoleledere om flere og flere børn, som ikke er skoleparate i børnehaveklassealderen. Og ifølge Mai Mercado er det bestemt værd at debattere den helt basale opdragelse, som forældrene skal give børnene, inden de begynder i skole:

– Det bekymrer mig, at for mange børn mangler basal opdragelse, når de begynder i skole. Nogle kan ikke sidde på en stol, nogle kan ikke række hånden op, og nogle kan ikke modtage en besked. Det er et stort problem, for selvom det kan dreje sig om få, går det ud over de fleste. Opdragelse er noget, man skal have med hjemmefra, for det går ud over fællesskabet, og det er de svage elever, som betaler for, at nogle forældre ikke opdrager deres børn godt nok, siger Mai Mercado.

Skal politikerne overhovedet blande sig?
Initiativet er også blevet mødt af kritik. For er det overhovedet politikeres opgave at blande sig i forældres opdragelse af deres børn? Det må da være op til forældrene alene, har nogen indvendt.

– Og ja, det må det da bestemt også, medgiver ministeren og fortsætter:

– Men børneopdragelsen har altså også betydning for hele skolesystemet og for, hvordan barnet senere bliver dannet som menneske. Det er i sig selv grund nok til at sætte børneopdragelse på dagsordenen, mener Mai Mercado. Samtidig er påpeger hun, at ’Opdragelsesdebatten’ aldrig har været tiltænkt som en recept på den endegyldigt ’rigtige’ opdragelse. Den findes nemlig ikke:

– Det er vigtigt for mig at understrege, at god opdragelse hverken kan eller skal defineres endegyldigt – og at der er mange rigtige måder at opdrage på. For både børn og forældre er forskellige. Det kan godt være, at nogen mener, der er tale om utidig indblanding. Men det har aldrig været hensigten at fortælle folk, hvordan de skal opdrage. Jeg hejser bare et bekymringsflag, når jeg for eksempel ser en undersøgelse, hvor 10-15 procent i en skoleklasse ikke har de basale redskaber inden for opdragelse. Det er egentlig bare den debat, jeg gerne vil facilitere, og så tror jeg, at vi alle sammen kan få noget ud af det, siger Mai Mercado og afslutter:

– Og så synes jeg, at det her er et godt eksempel på et område, hvor der er forskel på at være konservativ og være liberal. En liberal vil sige, at staten overhovedet ikke skal blande sig i, hvordan børn bliver opdraget. Som konservativ er jeg ikke bange for debatten. Jeg vil gerne have en åben og ærlig snak om, hvordan vi opdrager vores børn i Danmark – og jeg er sikker på, at vi alle sammen kan lære noget af hinanden.

Peter Mygind, skuespiller og foredragsholder: 
– Vi forældre opdrager ikke kun vores egne børn. Vi har også et stort ansvar for vores børns venner. Invitér dem indenfor. Hjælp dem på vejen i livet.

Peter Lund Madsen, hjerneforsker og speciallæge i psykiatri: 
Hvis jeg skal give ét råd om opdragelse, så er der én ting, man skal opdrage sine børn til: Hele tiden, hver eneste dag og i alt hvad de foretager sig, at gøre sig umage. For hvis man har gjort sig umage, så har man gjort lige det, man skal.

Link:

Deltag og følg med i opdragelsesdebatten ved at trykke her.