23. årgang | nr. 4 | dec 2018

Del via:

Politiudspil:

Politiet skal endnu tættere på borgerne

 

Med et nyt politiudspil vil partiformand og justitsminister Søren Pape Poulsen styrke det nære, lokale politi. Politiet skal tættere på borgerne, lyder det.

Bandekrig, terrorsikring og grænsekontrol. Det skorter ikke på opgaver for det danske politi, som da også har været sat under massivt pres i de forgangne år. Især har det lokale politi været under pres – det vil Søren Pape Poulsen nu lave om på.

”Politiet er ligesom mange andre myndigheder i Danmark kommet for langt væk fra borgerne. Andre vigtige opgaver har haft konsekvenser for borgernes oplevelse af politiet som nærværende og tryghedsskabende. Nu tager vi et kæmpe skridt i retning af et styrket og borgernært lokalt politi – blandt andet ved at tilføre 150 ekstra betjente til det lokale politiarbejde,” siger partiformanden.

Tryghed er altafgørende
Udspillet hedder Nærhed og Tryghed og består af 14 konkrete initiativer, som alle har til formål at sikre, at politiet kommer tættere på borgerne.

”Det er den nære tryghed, der er allervigtigst. Den tryghed, man oplever i hverdagen. Når man kender de lokale politibetjente og ved, de er der, hvis man får brug for dem,” siger Søren Pape Poulsen og fortsætter:

”Den tillid vi danskere har til politiet, må vi ikke tage for givet, og det handler i høj grad om, at politiet skaber tryghed. Tryghed er simpelthen altafgørende for mig. Man skal kunne føle sig tryg overalt i Danmark – fra København til Vestjylland.”

Hvor fokus de seneste år har været på at løse komplekse opgaver som terrorsikring og grænseoverskridende kriminalitet, udtrykkes der altså nu et ønske om, at de små – men vigtige – opgaver i hverdagen opprioriteres. Det er nemlig i høj grad dem, som sikrer tryghed i samfundet, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Et synligt politi
Politiet skal være mere synligt i alle afkroge af Danmark. Sådan lyder en af målsætningerne fra udspillet. Derfor handler en række af de 14 konkrete initiativer om netop det. Eksempelvis skal der flere mobile politistationer på de danske veje:

”Et borgernært og tryghedsskabende politi er lig med et synligt politi. Med initiativet om flere mobile politistationer understreger vi, at politiet skal ud og være synligt blandt borgerne. Det er politiet, der skal komme til borgerne – ikke omvendt,” siger den konservative justitsminister.

At politiet i højere grad skal komme til borgerne bliver meget tydeligt med initiativet ”Bestil en betjent”. Borgere i hele landet skal simpelthen kunne ”bestille” en betjent, hvis man ønsker information, vejledning eller hjælp fra politiet.

”Det kunne eksempelvis være til en snak om indbrudssikring eller tryg adfærd på internettet,” siger Søren Pape Poulsen og afslutter:

”Det handler helt grundlæggende om, at borgeren skal sættes i centrum. Nærheden skal tilbage – til gavn for borgerne, trygheden og politiet.”