26. årgang | nr. 3 | oktober 2021
Tidligere udgaver  Læs dette nummer som PDF

Den tidligere borgmester i Canada vil kun importere lidt ishockey

 
Pierre Kary har været på lidt af en politisk rundtur. Som 14-årig var han formand for de unge liberale i Canada, inden han stiftede sit eget parti og blev borgmester i byen Saint-Lazare uden for Montreal. Siden flyttede han til Danmark og blev socialdemokrat gennem karateklubben. Men nu stiller Kary op som konservativ byrådskandidat i Roskilde.

”Tingene er faldet på plads. Min canadiske omgangskreds har svært ved at forstå, hvordan jeg først kunne være socialdemokrat og så konservativ i Danmark, når jeg nu var liberal i Canada. Men det betyder forskellige ting i de to lande, selvom jeg også må sige, at jeg har flyttet mig politisk af at komme til Danmark,” siger Kary.

Ikke bare har Kary altså krydset den politiske midte, men også Atlanten. Efter at have bygget flere skoler, anlagt nye cykelstier og fredet grønne områder som formand for sit eget lokale parti og borgmester i Saint-Lazare følte Kary en udlængsel. Han og hustruen, der er dansk, besluttede at flytte til Roskilde for at få en bedre work-life-balance.  

Timer om at købe mælk
For tiden som borgmester i Canada var opslidende, forklarer Kary. Alle vågne timer blev brugt på politik – også om lørdagen og søndagen. Selv når han bevægede sig ud fra borgmesterkontoret, kom det til at handle om politik, og det gik ifølge Kary både ud over ham selv og hans nærmeste.

”Det var en usund livsstil. Jeg er stolt af, hvad jeg opnåede, men det har kostet på mit helbred, og hele familien har betalt prisen for det. Det kunne tage to timer at købe mælk, fordi folk jo gerne ville tale med mig om alt muligt. Alt er politik som borgmester, og det er hårdt. Jeg var nødt til at beskytte mig selv og min familie til sidst,” siger han.

Kary vælger sine ord med omhu, før han svarer. Han er velovervejet og imødekommende, og det passer fint med, at han har en PhD i kemi. Netop hans baggrund åbnede for jobmuligheder i Danmark, hvor Kary arbejder med patenter i medicinalindustrien. Først hos Novo Nordisk, siden Lundbeck og i dag Novozymes.

Det har givet en bedre fordeling mellem arbejds- og familieliv for Kary. Han har fortsat ikke svært ved at fylde de tomme felter i kalenderen ud, men nu er det med andre ting end kun politik. Livet i Danmark har nemlig ikke bare givet mere tid med familien, men også til ham selv og karate, som Kary har en stor forkærlighed til.

Stor politisk øjenåbner
Netop karate skulle faktisk blive Pierre Karys vej tilbage på den politiske scene. Flere i den lokale karateklub var aktive i Socialdemokratiet, og efter at have fået tiden som borgmester på afstand trak lokalpolitikken igen i ham. Han meldte sig ind i partiet og blev også valgt til byrådet i Roskilde, men romancen med Socialdemokratiet varede ikke ved.  

For Kary fandt ud af, at han ikke er socialdemokrat. Selvom liberale betragtes som venstreorienterede i Canada, gik det op for Kary, at han er konservativ i en dansk sammenhæng. Især den manglende rimelighed mellem, hvor mange penge der bliver brugt på servicetilbud i Roskilde, og hvad borgerne får ud af det, var en øjenåbner for ham.  

”Konservative vil have effektiv velfærd, der ikke dræner borgerne for penge. Socialdemokratiet vil kaste flere penge ind i et system, som i Roskilde ikke fungerer særlig godt. Det er binært for dem – enten hæver man skatten, eller også forbliver tingene, som de er. Den køber jeg ikke. Vi må kunne bruge pengene klogere,” siger han.

Har rykket sig til højre
Da Kary var medlem af Socialdemokratiet i Roskilde, følte han sig tvunget til at stemme for skattestigninger for at overholde partilinjen. Og da Joy Mogensen forlod borgmesterposten for at blive kulturminister, gik Socialdemokratiet endnu længere til venstre i Roskilde, og det sendte Kary i armene på Det Konservative Folkeparti.   

”Politikere praler ofte at have brugt millioner på noget, men det fortæller mig jo ikke, hvad vi har fået for pengene. I den private sektor er det lige omvendt. Her handler det om, hvilke resultater man har skabt. Sådan ser jeg også selv på tingene, og det er grunden til, at jeg er konservativ i Danmark,” siger han.

Men i virkeligheden føler Kary ikke, at hans politiske grundholdning har forandret sig, fra dengang han var liberal i Canada. Efter at have boet otte år i Danmark har én ting dog fået ham til at ændre syn på udlændingepolitik, nemlig flygtningekrisen i Europa. Den udfordrer ifølge Kary danske værdier og landets sammenhængskraft.  

”Jeg har rykket mig til højre på det punkt, for det er vigtigt at bevare sit land. I provinsen Québec, hvor jeg kommer fra, gør man meget for at bevare det franske sprog, for det er den franske ø i Canada. Her i Danmark er det vigtigt, at vi bevarer de ting, der er danske. Både sproget og kulturen er vigtige ting,” siger han.

Foretrækker ikke Canada
I Canada påvirker det ikke den nationale kultur, når der kommer udlændinge til landet, fordi Canada i forvejen er bygget på udlændinge, pointerer Pierre Kary. Her bliver der eksempelvis både talt engelsk og fransk. Men i Danmark er befolkningen mere homogen, og sådan bør det forblive, mener Kary, der også selv har lært at tale dansk.

”Jeg flyttede ikke herover, fordi jeg foretrækker Canada fremfor Danmark. Og jeg vil ikke prøve at få Danmark til at blive ligesom Canada. Man skal respektere sit nye land og kulturen. Som indvandrer skal man ikke importere alt for mange ting – udover måske lidt ishockey,” siger han og griner.  

Han er dog ikke i tvivl om, hvordan et godt samfund ser ud, og den forestilling arbejder han som konservativ for at udbrede. Kary mener, at de værdier, som samfundet skal bygge på, kan sammenlignes med at gå til karate. Der skal være plads til, at de dygtige kan forløse deres potentiale, men ydmyghed er også vigtigt.

”Du skal knokle og gøre sit bedste, men du skal ikke prale for meget, for der er altid en, som er stærkere eller hurtigere end dig. Og du skal ikke lade andre gøre tingene for dig – du skal gøre det selv. Så er vi altid nogle, der står klar til at opmuntre dig, give dig vand og en hjælpende hånd, hvis du falder,” siger han.