22. årgang | nr. 4 (online) | december 2017

Tryghedsministerens jul

Interview af Michael Schmidt

Han har netop siddet på posten som landets justitsminister i et år, og han har kastet alt ind i kampen mod bander og rockere. Selvom han er hård og kontant over for samfundets kriminelle, er han også en mand, der elsker julens varme og nærvær. Politisk Horisont har mødt Søren Pape i hjemmet i Viborg til en snak om juletraditioner, det famøse julepoliti og brunede kartofler.

Velkommen hjem

Det er en kold formiddag i slutningen af november, og iskrystallerne fra nattefrosten har netop fortaget sig. En fin støvregn har afløst kulden og lagt sig som et tyndt tæppe på den gamle købmandsbutik, der i dag danner ramme om Sørens hjem. Fra gaden er der ingen tvivl om, at det gule hus på hjørnet emmer af historie, og at det siden sin opførelse i 1600-tallet har prydet Viborgs historiske gader. På trods af vanddråber på vinduerne kan man fra gaden ane julepynt i vindueskarmen og de levende lys, der venter på at blive tændt.

Julen står for døren

Bygningens smukke og karakteristiske blå dør åbnes, og efter et par trappetrin står Søren med et varmt smil og byder velkommen indenfor. Det første, der møder en, er den røde juledug på spisebordet, klementiner og pebernødder i skåle og et stort anlagt nisselandskab, der pryder ryggen af det brune klaver. Den lune julestemning er ikke til at tage fejl af, og den spreder sig i lejligheden, som var det duften af flæskesteg juleaften.

Der er slet ingen tvivl om, at vi går en herlig tid i møde!

”Der er slet ingen tvivl om, at vi går en herlig tid i møde,” lyder det resolut fra Søren, der alene ved tanken om jul ikke kan lade være med at trække et skævt smil ud af mundvigen. ”Jeg holder så meget af julen. Jeg synes, det er en dejlig tid, hvor man kan koble af fra hverdagen og tilbringe tiden med sine nærmeste. Det er også en tid, hvor man tænder lys i mørket, og det synes jeg er en smuk tanke.”

Intet julepoliti (igen) i år

December er en travl måned for mange af os, men vi må ikke glemme den gode stemning. Og det er vi selv herre over.

Det kan være fristende at få den tanke, at en travl justitsminister ikke har tid til julepynt og december-stemning – alt i mens der skal vedtages initiativer, som gør det sværere at være bandekriminel, og der skal forhandles om finanslov og andre politiske aftaler.

”December er en travl måned for mange af os, men vi må ikke glemme den gode stemning. Og det er vi selv herrer over. Vi må huske på, at vi bestemmer jo selv, hvilket tempo julen skal foregå i. Der er altså ikke noget julepoliti, der kontrollerer, hvordan man holder den mest rigtige jul. Vi bestemmer selv, og det skal vi huske, når tingene stresser til, fordi selvfølgelig gør de det indimellem.”

Sådan lyder det fra Søren, der har et lille ønske om, at familier, der føler sig stressede, måske lige skal stoppe op, trække vejret og fokusere på essensen af julen – i stedet for at lade sige stresse af ønskesedler, gavekøb og bytteregler.

Søren forsøger selv at komme i julestemning ved at deltage i december-koncerter i weekenden og høre klassiske julesange. Og foruden de danske julesalmer, der flittigt bliver spiller på anlægget i stuen, er der specielt én sang, der blive spillet en gang mere end de andre.

”Jeg var teenager, da WHAM! udgav Last Christmas, og det er da bare en fed sang. Der bliver altid skruet lidt ekstra op, når den bliver spillet,” griner Søren.

Brunede kartofler kræver kærlighed

Jeg kan simpelthen ikke ha’, hvis de brunede kartofler er klumpede, og karamellen er størknet. Det skal laves ordentlig.

Ligesom de foregående år er det Søren, der er vært juleaften, og han glæder sig til at kræse om sine gæster. ”Det er fantastisk at invitere til juleaften, hvor både mine forældre, min bedre halvdel og dele af hans familie kommer. Det glæder jeg mig rigtig meget til.”

Julen har i Sørens familie altid båret præg af traditioner, hvor lysene på træet skal være levende, og bedstefarens yndlingssalme Dejlig er jorden synges i kor.

Også køkkenopgaverne bærer præg af traditioner. Det er Sørens mor, Ruth, der står for risalamande og mandelgave, mens Søren tilbereder anden og de brunede kartofler. Og specielt sidstnævnte har Søren et specielt forhold til.

”Jeg kan simpelthen ikke ha’, hvis de brunede kartofler er klumpede, og karamellen er størknet. Det skal laves ordentlig.” Og i den forbindelse har han da også et lille husmoderråd til, hvordan julefreden bevares: ”Det handler simpelthen om tid og mængden af smør og sukker – og man må ikke være nærig med noget af det. Det må man faktisk aldrig,” ler Søren.

Vi bestemmer selv vores traditioner

Hvis vi ikke byder ind med noget til vores traditioner så forsvinder de langsomt...

For Søren er julen traditionernes tid. Det er en tid, hvor vi skal glædes og værne om vores traditioner. Det er også derfor, at Søren sagde ja til at iklæde sig julemandskostumet til Christiansborgs traditionsrige julefest. Til det siger han: ”Det er selvfølgelig, fordi jeg synes, det er en hyggelig dag, men også fordi, at hvis vi ikke selv byder ind med noget til vores traditioner, så forsvinder de langsomt, og det synes jeg er ærgerligt. Og nu kan jeg så tilbyde mig som julemand, og det er jeg sikker på bliver rigtig sjovt,” griner Søren og tager en sidste slurk kaffe, inden han tager retning mod ministerbilen, der holder nede foran. For selvom det er jul, er der som sagt stadig vigtige opgaver at passe for en partiformand og en justitsminister.

Tryghedsministerens Jul

Politisk Horisont mødte Søren Pape i hjemmet i Viborg til en snak om juletraditioner, det famøse julepoliti og brunede kartofler…

Regionrådsvalget: Det oversete valg?

Kommunalvalget løber altid med overskrifterne, men valget til regionerne er hamrende vigtigt – og flere steder gik det faktisk ganske godt for de konservative kandidater.

Julestemning på Christiansborg

Se billederne fra det årlige julearrangement på Christiansborg, hvor julemanden i år var ingen ringere end Søren Pape. Han er næsten ikke til at genkende…

Hårdt arbejde betaler sig

Mød Christoffer Buster Reinhardt – en af de 15 konservative profiler, der skal knokle for konservative aftryk i regionerne de næste fire år.