24. årgang | nr. 3 | oktober 2019

Med den konservative ånd tilfælles

På en villavej beliggende i Brønshøj har 91-årige Lis Valin Søkvist netop kronet eftermiddagens kaffebord med wienerstang og marcipanbrød, da ringeklokken lyder. Gæsten, som venter ude foran hendes gulstenede parcelhus, er den 67 år yngre partifælle Malou-Cheanne Ananiassen.  

Grunden til, at Politisk Horisont sætter de to kvinder stævne denne lune septemberonsdag, er udviklingen i Det Konservative Folkepartis medlemstal. Siden folketingsvalget har partiet både formået at holde på sine medlemmer og tiltrække lidt over 1.100 nye af slagsen. Hvorfor mon?

Lis Valin Søkvist og Malou-Cheanne Ananiassen repræsenterer begge tendenser. Dagens vært har været medlem af partiet siden 1946. For hendes gæst er medlemskabet stadig nyt, da hun meldte sig ind under valgkampen. Netop valgkampen var faktisk årsag til hendes indmeldelse: 

”Jeg er politisk interesseret og har altid vidst, hvem jeg vil stemme på. I valgkampen blev jeg så opslugt af det hele, at jeg besluttede mig for at melde mig ind. Nu er det nu, tænkte jeg. Søren Pape stod for en ordentlighed, som jeg gerne vil støtte,” fortæller Malou-Cheanne Ananiassen.   

Konservativ far
Danske partier har under ét blødt medlemmer i mange år. I dag er fire procent af danskerne medlem af et parti. Men det holdt altså ikke 24-årige Malou-Cheanne Ananiassen fra at melde sig ind. Adspurgt, hvad reaktionen i hendes omgangskreds var på den beslutning, svarer hun:

”Mine venner og medstuderende blev ikke overraskede, da jeg fortalte, at jeg havde meldt mig ind. Af dem, jeg kender, er der ikke så mange, som er i tvivl om, at jeg er konservativ. Min mor var faktisk ret stolt. Hun sagde, at det var det rigtige at gøre for mig,” beretter Malou-Cheanne.

Hun tager en slurk kaffe af Royal Copenhagen-kruset og gengælder smilet fra den ligesindede samtalepartner, Lis, der har ladet sig rekruttere på en lidt anden måde. For hun var ikke alene om at beslutte sig for konservativt medlemskab, dengang hun meldte sig ind for 73 år siden:    

”Da jeg fyldte 18 år, sagde min far til mig, at det var på tide, at jeg blev konservativ. Min far var fabrikant med egen virksomhed og selv konservativ. Hans opfordring havde jeg det glimrende med. I begyndelsen var jeg ikke særligt aktiv, men det er jeg blevet senere hen,” fortæller hun.

Ingen undskyldning

Lis Valin Søkvist har nemlig i utallige år uddelt pjecer og hængt i Brønshøj og Vanløses lygtepæle for at sætte plakater op – også under den seneste valgkamp. Og det gør hun gerne igen. Mange elsker jo at tage billeder af hende, når hun laver kampagnearbejde. Det kan man se på Facebook, ler hun.

”For mig betyder det at være konservativ, at man hjælper, hvor man kan. Jeg har siddet i skolebestyrelser, menighedsråd, Københavns borgerrepræsentation og været underviser for Dansk Arbejdsgiverforening i folkeskolen – for det er her, jeg har kunnet gøre en forskel. Derfor hjælper jeg og er også stadig medlem af partiet,” siger hun.                                                            

Om Malou-Cheanne Ananiassen vil deltage i kampagnearbejde eller stille op til noget, ved hun ikke endnu. Der skal også være tid til studie og arbejde, smiler hun og får et anerkendende nik fra Lis. Hun har dog gjort sig nogle tanker om, hvad hun håber på at få ud af sit medlemskab:  

”Jeg vil rigtig gerne lære noget og være mere med i partiet. Jeg må se tiden an, men det kræver jo ikke noget af mig at være medlem, og jeg kan selv bestemme, hvor meget jeg ligger i det. Så derfor tænker jeg også, at jeg ingen undskyldning har for ikke at være medlem,” fortæller hun. 

Men hun får ikke brug for undskyldninger, forsikrer Lis Valin Søkvist. For det er meget givende at være medlem, både politisk og socialt. Selvom den enes hår er gråt og den andens blåt, har de to, som giver hinanden et håndtryk og siger tak for i dag, jo den konservative ånd tilfælles.

Tre årsager til medlemsfremgang

Ifølge Karina Kosiara-Pedersen, som er lektor i statskundskab ved Københavns Universitet og forsker i partimedlemskab, er der tre mulige årsager til den konservative medlemsfremgang:

– Valgkampe fungerer ofte som rekrutteringskampagner for partierne. Her er et partis politik typisk mere synlig. Samtidig har den politik, som Det Konservative Folkeparti kommunikerede under valgkampen, formået at appellere til flere vælgere og dermed også nye medlemmer.

1

– Folk reagerer ikke kun på det parti, som de stemmer på, men også andre partier. Derfor er det ikke utænkeligt, at folk melder sig ind i Det Konservative Folkeparti, fordi de gerne vil gøre modstand mod andre partier såsom Stram Kurs og være en del af et ”ordentligt” borgerligt parti.

2

– Søren Pape har ændret det konservative image. Han scorer højt i sympatiundersøgelser hos vælgerne. Det vidner om en bredere appel hos vælgerne og potentielle medlemmer. Personer såsom partiformænd kan også klart have en betydning, når folk beslutter, om de vil melde sig ind i et parti.

3