Der skal ikke kaldes til bøn fra moskéerne i Danmark

Af værdiordfører Naser Khader

I dag skal vi i Folketingssalen behandle DF’s beslutningsforslag om minaretforbud.

Jeg forstår godt modviljen mod, at der bliver kaldt til bøn fra minareterne i Danmark; det er jeg selv modstander af. Kan bedre lide det i Mellemøsten. Det er en del af traditionel mellemøstlig charme.

Men der bliver ikke kaldt til bøn fra nogen moské i Danmark i dag. Dagens DF-forslag i Folketinget går da heller ikke på, om man må kalde til bøn – det handler alene om arkitektur.

I dag skal ens kommune godkende, om der er plads til en minaret oven på moskéen. Jeg mener, at det giver god mening, at det er de mennesker, der bor i kommunen, som er med til at bestemme det.

Jeg forstår godt selv, at man nogle steder ikke vil have en demonstrativ minaret i baghaven. Men vi har religionsfrihed i Danmark, og derfor mener jeg ikke, at vi skal lovgive mod en bestemt arkitektur.

Jeg vil dog appellere til muslimer i Vesten, at de i stedet for at bygge en moské, der lige så godt kunne have stået i Mellemøsten, i stedet tænker på, hvordan den kan passe ind i et dansk landskab og bybillede.

Dagens forslag i salen forbyder ikke ekstreme moskéer. Det store problem er ikke arkitektur, men ekstremisme, og det der bliver sagt i moskeen. Grimhøjmoskéen har i øvrigt ikke en minaret.

De radikaliserede forsvinder ikke med et forbud mod de lydløse minareter, vi har i dag. Der skal vi i stedet overvåge og gribe ind mod hadprædikanter, ligesom vi skal undersøge pengestrømmene fra udlandet til danske moskéer. Og vi skal forbyde moskéer, der bliver finansieret af ekstremistiske lande, organisationer og fonde. Vi skal bruge vores kræfter der, hvor vi bedst modarbejder ekstremisme.