Mai Mercado: Arbejdsgruppe skal udtænke fair knivforbud på bosteder

Af børne- og socialminister Mai Mercado

Fem medarbejdere på bosteder har de seneste fem år mistet livet, da de er blevet stukket ihjel på deres arbejdsplads. Så sent som i efteråret blev to medarbejdere jagtet med knive af en psykisk syg beboer på et botilbud i København.

Vi har i efteråret (med bred politisk opbakning) afsat 400 millioner kroner til at reducere vold på botilbud, men knive er fortsat et problem og udgør en risiko hos en mindre gruppe borgere. Derfor nedsætter jeg en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til forskellige modeller for et knivforbud.

Men et sådan knivforbud skal ikke indføres for alle beboere på landets bosteder. Ved langt de fleste af beboere udgør det således ikke en sikkerhedsrisiko for personalet, at beboerne har eksempelvis en køkkenkniv i hjemmet.

Det er derfor vigtigt, at vi balancerer medarbejdernes sikkerhed og beboernes ret til at have for eksempel køkkenknive i eget hjem.

Den balance og beboernes retssikkerhed vil blive belyst i arbejdsgruppens arbejde.